Page 1 of 1

Gresk nei under mørke skyer over verdensøkonomien

Posted: Mon Jul 06, 2015 11:53 am
by KBleivik
1. Innledning dagsnytt 18 og dagsrevy sendingen 6 juli 2015

Samme dag som Norge avstår 15 millioner fat olje, sier grekerne nei til ytterligere innstramminger og Kina oppretter et eget fond for å redde aksjemarkedet fra ytterligere kollaps.

https://tv.nrk.no/guide/06-07-2015

Se ellers andre kommentarer i norske nyheter denne dagen.

2. Utenlandske artikler om Hellas.

Demokratiet seiret i Hellas, men fremtiden kan på kort sikt bli enda hardere enn om de hadde sagt ja til kreditorene. Ingen ting overrasker meg når det gjelder denne krisen. Så mye har skjedd på overtid og kan skje på overtid at der er mange muligheter. Kreditorene kan ende med å ettergir (store deler av) gjelden, Hellas kan få en ny drakmer etc.

Av de tre kreditoren, IMF, ECB og EU, er det nok IMF som har det beste makroøkonomiske opplegget. IMF er ikke ansvarlig overfor noen skattebetalere og kan lage det opplegget for Hellas som vil gi høyest vekst og dermed størst even til å betale tilbake gjelden. På kort sikt kan pengeøkonomi bli avløst av en bytteøkonomi om de greske bankene ikke tilføres likviditet eller man innfører en parallell valuta (som den greske finansministeren avviser i følge Bloomberg Tv i det dette skrives) til EURO og på lengre sikt en ny valuta. Med egen valuta er Hellas et lite nok land til å devaluere seg ut av krisen om man kommer til en ordning med kreditorene. De nærmeste dagene kan bli avgjørende for hva som skjer i Hellas.

Standard & Poor regner nå med at det er mer enn 50 % sannsynlighet at Hellas forlater EUROEN og gir dystre vekstutslag om det skjer.

Her er noen nyheter fra nettet natt til mandag 6 juli: Andre artikler om krisen i Hellas. Den greske finansministeren går av. Han ville gå av om det ble et ja, men markedene ble overrasket av at han går av nå. New York times gir en rimelig begrunnelse for avgangen. Begrunnelsen kan være å bedre forholdene til kreditorene:
.... in what appeared to be the first move at conciliation toward Greece's creditors by the government of Prime Minister Alexis Tsipras
3. Hellas nye finansminister Euclid Tsakalotos
Eucleides Tsakalotos He attended St Paul's School, London before reading Politics, Philosophy and Economics at the University of Oxford.
---------------

Since 2010, he has been Professor of Economics at the National and Kapodistrian University of Athens.[3] His wife is British economist Heather D. Gibson.
Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Euclid_Tsakalotos
Tsakalotos blir Hellas' nye finansminister

Hellas' avtroppende finansminister Yanis Varoufakis ønsket på forhånd at den greske forhandlingslederen Euclid Tsakalotos skulle ta over ministerposten.

– Jeg håper det, svarte Varoufakis på spørsmål fra pressen mandag ettermiddag om Tsakalotos blir Hellas' nye finansminister.

Mens Varoufakis ikke har vært redd for å snakke eurotoppene midt imot, anses Tsakalotos som litt rundere i kantene.
Kilde: https://www.dn.no/nyheter/utenriks/2015 ... nsminister

4. Kina og verdensøkonomien
5. Nyheter dagene like etter Hellas sitt nei.

8 enkle spørsmål og svar om hva som kan skje i Hellas
Kan et land gå konkurs? Og hva skjer når et land skifter valuta? Vi har snakket med økonomiprofessor Steinar Holden for å få svar på de elementære spørsmålene om krisen i Hellas.
Ni punkter som forklarer hva som skjer med Hellas
Dette oppsummerer det som skjedde rett før det dramatiske møtet i Brussel lørdag, og viktige sikre og usikre hendelser de neste månedene.
Nedturen i Kina kan ramme Norge
Verdensmarkedene ser med uro på utviklingen i Kina. Nedturen i det kinesiske aksjemarkedet gjør at mange tror den raske veksten i kinesisk økonomi er i ferd med å avta.
7 spørsmål og svar om den kinesiske boblen som er i ferd med å sprekke
Onsdag morgen fortsetter nedturen på de asiatiske børsene. Shanghai falt nesten 7 prosent, mens Hongkong-børsen gikk ned 4,74 prosent like etter åpning, ifølge NTB.

Siden midten av juni har Shanghai-børsen falt med over 30 prosent. Verdifallet er på 2.360 milliarder dollar, eller 19.000 milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent ti ganger så mye som Hellas' BNP, skriver NTB. Da toppen ble nådd 12. juni hadde aksjekursene mer enn doblet seg.

- Boblen har sprukket. Vi har sett et nesten sammenhengende fall i snart fire uker på rad og det kan fortsette, sier Kjennerud.
19.000 milliarder eller 19 billioner kroner er mer enn 3 norske oljefond vurdert 10 juli 2015. Jeg vet ikke hvor eksponert det norske oljefondet har vært mot det kinesiske aksjemarkedet, men noe har det nok direkte eller indirekte også rammet oss.