Når toll virker mot sin hensikt.

Moderator: turbonello

Post Reply
KBleivik
Site Admin
Posts: 30
Joined: Fri Mar 29, 2013 7:48 pm

Når toll virker mot sin hensikt.

Post by KBleivik »

Økonomer med frikonkurransemodellen i ryggmargen vet at om man vrir konkurransen, ved å manipulere prismekanismen, kan de oppnådde effekter bli det motsatte av det man ønsket. Ofte snakker man om kortreist mat som også er bra for miljøet. Den siste tids diskusjon i media om råvarer som reiser på kryss og tvers i Europa før den ferdig innpakkede skinken, osten etc, ender i norske kolonialbutikker viser hvordan noe som var ment som et bra virkemiddel ender som latterlig misbruk.
Bondelaget: Tollordningen misbrukes

Norsk kjøtt og melk fraktes flere tusen kilometer tur retur Norge mot bøndenes vilje, hevder Norges Bondelag. Men det finnes bønder som kun lever av å levere råvarer til store multinasjonale selskaper.
Kilde: http://www.nrk.no/norge/bondene_-_-toll ... 1.11612011

Ytterligere informasjon: Debatten 20.03.2014
Tonnevis av svinekjøtt og ost fraktes med forurensende vogntog på kryss og tvers i Europa, men skulle ikke norsk mat være kortreist, miljøvennlig og trygg? Direktesendt debattprogram fra Litteraturhuset i Oslo. Programleder er Erik Wold.
http://tv.nrk.no/serie/debatten/nnfa51032014/20-03-2014

Arnstad vil støtte Listhasug som skal fjerne eksosskinka. Så får vi se om Listhaug er smartere enn finansministeren. Ordningen ble innført i 2003 og vurdert under Bondevik II og FrP som den gang var i opposisjon applauderte forslaget.

Se gjerne NrK debatten lenket til ovenfor om den er tilgjengelig på nettet når du leser denne posten.

Littereatur: En teknisk, men tidløs bok for å kunne forstå hvorfor norsk landbruk trenger reguleringer om det skal overleve.

Jan Serck-Hanssen (1984) Strategiske typer i norsk næringsliv

Post Reply