Det meste av det du skriver taler for seg selv. Jeg vil kun kommentere to ting:
1. Liberalistenes seminar på Eldorado.
Jeg hørte kun på det siste innlegget om "Inflasjonsmålet, renten og boligboblen" som interesserte meg mest. Det var i høyeste grad svært upresist og foredragsholderen ville gå tilbake til gullstandarden. Du trenger ikke være mattegeni for å kommentere det følgende.
Kvantitetsligningen er en fundamental identitet i en økonomi. På samme måte som 4x5=2x10, holder følgende bokholderimessige sammenheng.
(1) MxV=PxT
Hvor M=Pengemengde, V=Pengenes omløpshastighet, P=Prisnivå (målt for eksempel ved BNP deflatoren), T=Samfunnets produksjon (målt for eksempel med reelt BNP). PxT blir i så fall nominelt BNP.
Under gullstandard vil pengemengden bestemmes av gullbeholdningen G, for eksempel
(2) M=kxG der k er en konstant faktor.
Setter vi (2) inn i (1) får vi:
(3) kxGxV=PxT.
Kort kommentar til (3). Om vi antar at pengenes omløpshastighet er tilnærmet konstant kan k alltid tilpasses en økning (endring) i T for at identiteten fortsatt skal gjelde. Om T dobles over et visst antall år, kan også k dobles. Anta at k=1 utgangspunktet og T øker til 2T med konstant P (det er vel det som er poenget med gullstandarden at den skal stabilisere prisnivået eller at det ikke skal øke for sterkt, noe som i dag oppnås ved å forankre pengepolitikken i et inflasjonsmål). Da må k øke fra k til 2k for at (3) fortsatt skal gjelde. Hvilken saft har du om du stadig må tilføre mer vann i blandingen din? Til slutt forsvinner vel både saftsmaken og fargen som minner om en saftblanding. Man smaker bare vann. Hvilken gullstandard er det om k stadig må endres (i dette tilfellet dobles)? Kan man ikke da like godt fjerne hele gullstandarden og gå over til et system basert på skillemynt, papir og kontopenger og tillit til pengene?
Betrakt følgende to situasjoner.
I. Gullbeholdningen er konstant, da man ikke finner mer gull eller landet har ikke råd til å kjøpe gull på verdensmarkedet.
La oss anta at produksjonen T øker jevnt og trutt. Vi antar at pengenes omløpshastighet er tilnærmet konstant.
- Hva skjer med prisnivået P for at (3) ikke skal bryte sammen?
- Hva skjer med gullprisen om alle verdens land skal konkurrere om en (tilnærmet) konstant global gullbeholdning?
- Hvor mye av et lands nasjonalinntekt vil gå med til å kjøpe gull om gullprisen stiger over alle grenser?
II. Verdens gullbeholdning øker drastisk ved at man mer eller mindre tilfeldig oppdager nye gullfelt.
Kan det føre til gallopperende inflasjon og hva blir konsekvensen av det?
- Hvordan vil dere liberalister fordele verdens gullbeholdning på verdens sentralbanker?
- Dersom verdensproduksjonen øker kraftig i forholdt til verdens gullbeholdning, hvordan vil dere løse det for at (3) ikke skal bryte sammen?
- Skal k i (2) stadig endres og hvordan skal et slikt pengepolitisk regime utformes?
- Hvordan definerer dere gullstandard?
- Hvilke konsekvenser vil det få for finansiell stabilitet om inflasjonen i verden svinger i takt med verdens gullbeholdning?
- Sentralbankens inflasjonsmål ble nærmest latterliggjort av foredragsholderen. Mener dere at det er et mål eller virkemiddel i økonomisk politikk?
- Hva vil dere sette i stedet for inflasjonsmålet?
- En varierende k og hvordan definerer dere den størrelsen?
- Hvilke andre muligheter gir (3), en sterkt varierende omløpshastighet? Hvordan skal dere eventuelt endre den måten penger brukes på?
- M=M0+M1(fratrukket M0) + M2(fratrukket (M0+M1)).
- Hvilken rolle spiller penger og mynt, kontopenger - bankkort, og diverse innskudd i deres system?
turbonello wrote:
Foredraget på Eldorado for bare noen dager siden tok nettopp det at velferdsstaten ble til pga petro, så hele argumentet om at den vokste fram i økonomisk vanskelige tider er ugyldig. I dag er velferdsstaten et mutert beist som lever av å skape gjeld og underskudd på statsbudsjettet.
- Så du påstår at vi ikke hadde noen velferdsstat før oljeutvinningen startet i 1972? Kilde?
- Når var skatteinntektene fra oljevirksomheten store nok til å begynne å bygge opp den velferdsstaten?
- Når var den på toppen?
- Når kan vi ikke lenger opprettholde velferdsstaten?
- Kan den ikke finansieres med skatt alene?
- Kan den finansieres om vi bruker av avkastningen av oljefondet, eller må vi trekke av fondet slik at hovedstolen går mot null?
- Hvem sier at vi ikke kan opprettholde velferdsstaten?
2. Liberalister og norske tankesmiers kritikk av Piketty.
Fra Åms blogg:
Jeg har tidligere kritisert Thomas Piketty på bloggen min, men har selv blitt kritisert for å ikke komme med konkrete referanser i boken. La meg derfor gjøre det klart: jeg har ikke lest selve boken, men jeg har lest det norske sammendraget «Piketty forklart» av Jesper Roine.
Kan du ikke be Åm om å lese boken i stedet for å henvise til en annen som også har lest og skrevet om boken. En fjær blir som kjent lett til fem høns.
De mest usunne formene for ulikhet kan bare bekjempes med mer konkurranse, mer rettferdige spilleregler og mer produktive incentiver.
Piketty påviser noe annet med et solid datamateriale og ikke med rene påstander som mange av hans opponenter som endog ikke har lest boken gjør. Avis er som kjent ikke bevis.
Fra den BI artiklen:
En jurist lik undertegnede kan bare i begrenset grad vurdere Pikettys datainnsamling og hovedtese om at kapitalen igjen er i ferd med å bli skjevt fordelt. Men bokens siste 100 sider med forslag til tiltak, særlig innen skatt, er mer et kampskrift enn en akademisk fremstilling.
Ja han viser det med disse påstandene.
Med dagens globale konkurranse- og sikkerhetsmessige utfordringer blir det galt å følge Pikettys tese om at alt gjelder fordeling. Vekst og økonomisk styrke er viktig - for alles velstand og trygghet. Men i den sosialistiske visjon er veksten intet å takke for - tyveri!
Alt gjelder ikke fordeling.
I det oljemette Norge er det så lett å ta over Pikettys perspektiv. Den eneste politiske oppgave vi har er fordeling. Med en slik grunnholdning til økonomi er veien til formuesskatt kort; det er nærmest bare en tilbakeføring av kapitalistenes tyveri. For dem som vil legge grunnlaget for en sterk norsk økonomi i fremtiden, er formuesskatt og Pikettys franske skattemodeller derimot en blindvei.
Den eneste politiske oppgave i Norge er ikke fordeling. Har Ole Gjems-Onstad lest boken?
Her er noe mer seriøst om Piketty enn det du, liberalister, norske aviser og tankesmier skriver.
2.1 Lytt nøye til den debatten mellom to Nobel Pris vinnere og Piketty.
Thomas Piketty, Paul Krugman And Joseph Stiglitz On The Economy And Inequality
Thomas Piketty, Joseph Stiglitz and Paul Krugman were brought together in one event organised by 92nd Street Y in New York City to discuss economic issues and inequality in particular. You can watch the full conversation below.
Blant annet diskuteres penger og bitcoins der.
2.2 Paul Krugman om Piketty.
http://krugman.blogs.nytimes.com/2014/0 ... y-wonkish/
http://www.nytimes.com/2014/04/25/opini ... panic.html
http://krugman.blogs.nytimes.com/2014/0 ... all-wrong/
2.2 Joseph_stiglitz om Piketty.
http://www.salon.com/2015/01/02/joseph_ ... g_partner/
2.3 Relatert artikler
http://www.huffingtonpost.com/marcelo-g ... 51646.html
http://www.theatlantic.com/business/arc ... re/370994/